Wiosenny czas z sensoplastyką rozpoczęła przygoda z marchewkoliną. Ta miła w dotyku, pomarańczowa masa powstała przez gotowanie, rozdrabnianie i ugniatanie marchewki z mąką ziemniaczaną. Podczas wspólnej zabawy powstały z niej marchewkowe stworki, pizza i gigantyczna marchewka. Uczniowie mieli okazję przekonać się, że obieranie marchewki za pomocą dużej temperówki, to ciężka praca wymagająca sporo cierpliwości.
Kolejną masą, którą udało się przygotować, była ryżolina. Z ugotowanego ryżu, który na początku był pyszną przekąską, po dodaniu kilku barwników spożywczych powstała bajecznie kolorowa masa. Aby wzmocnić doznania sensoryczne w ryżolinie wylądowały naturalne aromaty: waniliowy, migdałowy i cytrynowy. Było pachnąco i kolorowo. Z masy uczniowie wyczarowali wiosenne kwiaty oraz samą Panią Wiosnę. Największą trudność, ale i radość, sprawiło dzieciom odklejanie ryżu z dłoni.
Czas wiosennych sensoplastyk zakończyło wykonanie wielkanocnych kurczaków z jajek. Ponadto uczniowie wykonali pracę na konkurs plastyczny pt. „Małe i duże zwierzęta w naturze”. To zadanie wymagało od nich sporej dozy cierpliwości oraz precyzji, bo zwierzęta powstały z ziaren fasoli, pszenicy, maku, ryżu oraz płatków owsianych. Mali twórcy bardzo się napracowali, ale efekt końcowy był tego wart! Zobaczcie sami J
Opracowanie: Anna Kłódkowska i Katarzyna Koźlinka-Stasiewska