Wiosenny czas z sensoplastyką rozpoczęła  przygoda z marchewkoliną. Ta miła w dotyku, pomarańczowa masa powstała przez  gotowanie, rozdrabnianie i ugniatanie marchewki z mąką ziemniaczaną. Podczas wspólnej zabawy powstały z niej marchewkowe stworki, pizza i gigantyczna marchewka. Uczniowie mieli okazję przekonać się, że obieranie marchewki za pomocą dużej temperówki, to ciężka praca wymagająca sporo cierpliwości.

Kolejną masą, którą udało się przygotować, była ryżolina. Z ugotowanego ryżu, który na początku był pyszną przekąską, po dodaniu kilku barwników spożywczych powstała bajecznie kolorowa masa. Aby wzmocnić doznania sensoryczne w ryżolinie wylądowały naturalne aromaty: waniliowy, migdałowy i cytrynowy. Było pachnąco i kolorowo. Z masy uczniowie wyczarowali wiosenne kwiaty oraz samą Panią Wiosnę. Największą trudność, ale i radość, sprawiło dzieciom odklejanie ryżu z dłoni.

Czas wiosennych sensoplastyk zakończyło wykonanie wielkanocnych kurczaków z jajek. Ponadto uczniowie wykonali pracę na konkurs plastyczny pt. „Małe i duże zwierzęta w naturze”. To zadanie wymagało od nich sporej dozy cierpliwości oraz precyzji, bo zwierzęta powstały z ziaren fasoli, pszenicy, maku, ryżu oraz płatków owsianych.  Mali twórcy bardzo się napracowali, ale efekt końcowy był tego wart!  Zobaczcie sami J

 

 

Opracowanie: Anna Kłódkowska i Katarzyna Koźlinka-Stasiewska

 

 << powrót do aktualności

   

Adres Ośrodka

ul. Akademicka 3
85-796 Bydgoszcz

tel. 52 344-74-15
sekretariat

tel. 52 344-74-10(20)
portiernia

fax: 52 346-36-16
e-mail: biuro@oswnr2.bydgoszcz.pl

   

   

Wyszukiwarka  

   

   

Organ prowadzący

Organem prowadzącym dla K-P SOSW nr 2 jest Samorząd Województwa Kujawsko Pomorskiego

   

   

Certyfikat  

   
© 2025 Kujawsko-Pomorski Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy nr 2